Tienaa mökillä osa 1: Vuokraanko itse vai välittäjän kautta?

Tiesitkö, että loma-asuntosi voi myös olla tuottava bisnes? Majoituksen ostaminen ulkopuoliselta on nyt voimakkaassa kasvussa. Kotimaisten vierailijoiden lisäksi myös ulkomaalaiset majoittuvat usein vuokramökkeihin. Tämä turismin kasvu mahdollistaa myös sinulle, mökin omistaja, suuremmat tulot. Tulojen avulla pystyt kattamaan mökkisi kuluja, ja samalla sinulle jää enemmän rahaa omaan lomailuun. Kuulostaako hyvältä?

Tässä Tienaa mökillä blogisarjassamme esittelemme sinulle, mitkä tekijät edesauttavat sinua saavuttamaan parhaan mahdollisen tuoton ja mitä sinun kannattaa huomioida ennen mökkisi vuokrausta. Ensimmäinen pohdittava asia ennen vuokraustoiminnan aloittamista on – vuokraanko mökkiäni itse vai välittäjän kautta?

Ennen itsenäisen vuokraustoiminnan aloittamista kannattaa huomioida, että tulot eivät tule ilmaiseksi. Mökin omistajana sinun tulee olla valmis luopumaan vapaa-ajastasi ja tekemään paljon uhrauksia loma-asuntosi eteen, jotta mökillä riittää vuokralaisia. Vaikka olisit juuri saapunut väsyneenä kotiin raskaan työpäivän jälkeen, sinun tulee olla valmis kuuntelemaan vuokralaisten kohtaamia ongelmia ja opastamaan heitä kärsivällisesti perille. Sillä aikaa kun muut nauttivat kauniista lomapäivistä, sinun tulee kysellä maksamattomien vuokrien perään ja vastata monenmoisiin vuokrakyselyihin – myös sellaisiin, joista ei synny kauppoja. Lisäksi sinun tulee ylläpitää ajantasaisia vuokrauskalentereita useilla sivustoilla, luovuttaa avaimia, markkinoida mökkiäsi sekä paljon muuta.

Miettiessäsi sitä ostatko välityksen ulkopuoliselta vai teetkö sen itse, kannattaa pohtia omaa ajankäyttöä sekä intressejä. Ensinnäkin mökin välityksen hoitaminen itse vaatii paljon aikaa. Turhia kyselyitä tulee paljon, joihin joudut vastaamaan, vaikka et saisikaan rahaa. Vuokralaiset usein odottavat myös saavansa vastauksen välittömästi tai muuten he kääntyvät toisen mökin omistajan puoleen.

Toiseksi kannattaa pohtia omia mielenkiinnonkohteita. Olisitko mieluummin salilla tai tekisitkö ruokaa ystäville kuin vastaisit vuokralaisten puheluihin? Vuokralaiset huomaavat helposti, mikäli sinä et ole kiinnostunt heidän kyselyistään. Vuokrauskalenterit, jotka eivät ole ajantasalla ja sinne päin otetut valokuvat viestivät myös vuokraajalle, että sinä et ole tosissasi.

Mikäli pystyt siis päivystämään puhelimen äärellä lähes kellonympäri ja käytät mielelläsi aikaa vuokralaisten ongelmien parissa, kannattaa sinun harkita vuokrausta itse. Mikäli kuitenkin koet ajankäyttösi rajalliseksi ja intohimosi on jossain muualla kuin mökin vuokraustoiminnassa, kannattaa harkita välittäjän hankkimista.

Välittäjää hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti välittäjän tarjoamiin palveluihin. Osa välittäjistä tarjoaa vain alustan ilmoittelulle. Tällöin joudut käytännössä itse edelleen tekemään koko työn. Osa välittäjistä puolestaan tarjoaa palveluita sekä netti-ilmoitteluun että vuokrausten vastaanottoon, mutta tällöin joudut itse olemaan vuokralaisten saapuessa heihin yhteydessä ja luovuttamaan avaimet. Joudut myös itse vastaamaan loma-asuntosi myynti-ilmeestä ja ottamaan loma-asunnostasi valokuvat.

Tällä hetkellä markkinoiden kattavimpia palveluita tarjoamme me Lomaamolla. Meiltä pystyt ostamaan kaikki palvelut aina loma-asunnon myyntistailauksesta avainten luovutukseen ja vuokrientilitykseen saakka, joten sinun tehtäväksi jää vain nauttia loma-asunnon tuomista tuotoista.

palvelulupaus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s